Material addicional

Les matemàtiques i la seva importància


Seguidament us adjuntem un vídeo que parla sobre les matemàtiques i la seva importància a través d'un vídeo de simple estètica però molt interessant en continguts.




Judit Rovira.



Smartick, matemàtiques a un clic!

A continuació us presentem un vídeo que ens parla sobre una aplicació educativa molt interessant (SMARTICK), que ens hagués agradat utilitzar pel motiu que de les que vam trobar ens va semblar la més útil a nivell educatiu però l'inconvenient és que no és pública, en conseqüència, s'havia de pagar per poder-la utilitzar. En aquest vídeo us expliquen com funciona aquesta aplicació i que permet fer tant a alumnes, com familiars com a tutors. 
Esperem que us agradi i us serveixi!






Seguidament, continuant parlant d'aquest programari multimèdia a Internet, hem trobat un article de la matemàtica Gianella Ligato, on ens explica els avantatges que proporciona la utilització d'aquesta aplicació.
A més a més, adjuntarem també una taula (fotografia) que ens mostra les diferències entre Smartick (via Internet) i Aloha o Kumon (via paper).
Esperem que us sigui molt útil aquesta informació!

Con frecuencia los padres nos preguntan cuáles son las diferencias entre Smartick y otros métodos en papel, más tradicionales (Kumon, Aloha, etc). Las diferencias son sustanciales, tanto en la metodología como en la eficacia del aprendizaje y los resultados.

1. Tipología de ejercicios
Smartick no tiene ejercicios precargados, ni cuadernillos con una secuencia preestablecida de forma fija para todos los alumnos. Smartick genera los ejercicios al instante y por lo tanto, conceptualmente no hay dos ejercicios iguales. La variedad en la tipología de ejercicios es mucho más rica y lo irá siendo aún mucho más ya que mensualmente vamos ampliando el contenido tanto en variedad como en profundidad (geometría, álgebra, etc).
2. Plan de estudios
Para Smartick es esencial que el alumno aprenda a pensar y entender por qué hace las cosas. Smartick contempla, con un peso importante, el razonamiento y la lógica, más allá del puro entrenamiento de las operaciones básicas. Los métodos actuales en papel están prácticamente orientados en su totalidad al cálculo mental.

3. Adaptabilidad en tiempo real
Smartick está diseñado para adaptarse totalmente al nivel de cada alumno y los ejercicios que se le van proponiendo se generan al instante en función de una serie de variables que medimos constantemente. Entre esas variables están la efectividad (si ha respondido correctamente o no), el tiempo de respuesta, el número de repeticiones presentadas/superadas y otras más. Estas variables las contrastamos con su historial. De tal forma que en función de la respuesta de un problema se le genera en milésimas de segundo el siguiente ejercicio. La plataforma no tiene ejercicios pre-cargados sino que goza de “inteligencia” propia para ir buscando siempre elmáximo nivel de competencia de cada alumno. Siempre con la supervisión y seguimiento de un equipo de Pedagogos.

4. Eficacia
La tecnología desarrollada por Smartick permite que el alumno únicamente trabaje en áreas que no domina hasta lograr dominarlas y que pase muy por encima o ni siquiera pase por aquellas que ya domina. No queremos que el alumno pierda el tiempo ni se aburra con tareas que ya nos ha demostrado que domina. La tecnología nos permite identificarlo, mientras que en el papel esta opción ni se contempla y tiene que pasar sí o sí por todos los ejercicios produciendo en muchas ocasiones monotonía y desmotivación.

5. Estructura
El Plan de estudios de Smartick está secuenciado de tal forma que le permite al alumno iravanzando de forma natural sin necesidad de explicación por parte de un profesor. Es prácticamente auto aprendizaje. Aún así tenemos unos vídeos tutoriales para cuando comienza un concepto nuevo y vídeos de ejercicios guiados que le aparecen en pantalla cuando está tardando demasiado en resolver un ejercicio. En los métodos actuales, especialmente en papel, no existe esta asistencia.

6. Corrección automática
Los padres no tienen que corregir los ejercicios al terminar el alumno sino que lo hace la plataforma. Además los corrige al instante dándole feedback inmediato al alumno, con los beneficios que ello conlleva como está más que demostrado y documentado en la Pedagogía.

7. Información en tiempo real a los padres
Los padres reciben información instantánea del resultado de la sesión (correo electrónico) y una web del tutor con el más absoluto nivel de detalle de la actividad del alumno de todo su historial así como indicadores y gráficos de su evolución. Esto tampoco está disponible en métodos actuales, ni en papel ni online.

Natalia Barragán.


Formación y desarrollo de competencias matemàticas: una perspectiva teòrica en la didàctica de las matemáticas



García Quiroga

Arnulfo Coronado

Leonardo Montealegre Quintana



Aquest article forma part dels desenvolupaments teòrics del grup d’investigació Desarrollo Institucional Integrado, en el marc de la investigació “Formación y desarrollo de competencias matemáticas a partir de la investigación en didàctica de las matemáticas”. 



L’article planteja una postura teòrica sobre el procés de formació y desenvolupament de competències matemàtiques, argumentant  des de l’enfocament sociocultural uns conceptes que, a judici dels autors, contribueixen a resinificar el concepte de competències matemàtiques. Els plantejaments teòrics assumits es realitzen en el marc d’una visió contemporània de la didàctica de les matemàtiques.



Paraules clau: didàctica de les matemàtiques, competències matemàtiques, coneixement, pensament, llenguatge, activitat.



 La didàctica de les matemàtiques ha evolucionant fins a convertir-se en una disciplina científica, amb l’objectiu d’estudiar científicament els problemes de l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques en contextos educatius institucionalitzats. Tanmateix, la ruptura epistemològica i oncològica en la didàctica d’aquestes replantegen el rol que pren el docent i l’alumne. 



El concepte de competència l’engloben un conjunt de conceptes essencials de mencionar, imprescindibles en la seva construcció. Es tracta de situar aquest concepte en el procés complex de formació i desenvolupament de l’ésser humà, en permanent activitat i amb capacitats per accedir a nova informació i apropiar-se d’un nou coneixement, per tal d’enfrontar-se amb el seu nou pensament  a la incertesa i la complexitat dels problemes generats per la nova societat del coneixement i, des del treball, el llenguaige i el pensament contribuir a la transformació de la societat en la que històricament es situa. Els conceptes dels quals parla són: competències, ésser humà, activitat, capacitats, coneixement, pensament, treball, llenguatge i pensament.

En la relació entre ésser humà i coneixement ens parta, en primer lloc d’Aristòtil, pensador que digué que “tots els homes tenen per naturalesa el desig de saber, la capacitat per aprendre i posseeixen una potència que s’expressa en actes particulars”. L’ésser, per tal de constituir-se com a actor central en els processos socials de producció, desenvolupa la seva naturalesa biològica i, a més a més, la naturalesa que determina el seu caràcter social i cultural. Així doncs l’ésser humà és un subjecte educable, autoeducable i educador.



L’activitat humana està excessivament lligada amb la consciència i la voluntat, es subjecta en aquestes i no és possible sense processos conscients. L’activitat és una actuació interna i externa regulada per l’individu mitjançant un fi conscient. El pensament s’entén com el procés psíquic que prové del coneixement sensorial sobre la base de l’activitat pràctica i l’excedeix àmpliament. Mitjançant el pensament el subjecte elabora la generalització dels fets i de l’objecte a conèixer. Permet, també, el desenvolupament de la capacitat que es constitueix i desenvolupa en el treball com activitat humana per excel·lència. En la relació entre pensament i llenguatge Vigotsky plantejà que el desenvolupament del pensament està determinat pel llenguatge, és a dir, per les eines lingüístiques del pensament i l’experiència sociocultural del nen.   

Per tal de formar i desenvolupar les competències matemàtiques en els estudiants cal assumir, de forma integral, un conjunt de qüestions: crear un clima d’interacció i reconeixement multicultural a l’aula; promoure les capacitats per tal d’observar, proposar, descriure, explicar, argumentar i proposar utilitzant els coneixements que tenen dins i fora dels continguts escolars; integrar als alumnes les matemàtiques, ja que són una part que integra la cultura, són una activitat humana situada històrica, social i culturalment que des de sempre s’ha interessat per la solució de diverses situacions problemàtiques. 

Cal desenvolupar la competència matemàtica ja que aquestes constitueixen un llenguatge simbòlic, un sistema conceptual, organitzat des d’una lògica socialment compartida, el coneixement matemàtic és fal·lible i provisional i perquè, entre d’altres aspectes que es mostren a l’article, és tant important el saber alguna cosa com el voler saber quelcom.



 Judit Rovira


 

 En busca de la tabla de multiplicar





Síntesi: “Qui et manaria creuar la selva de Chapatas seguint el rastre de la civilització perduda dels indis galletons? En la cacera del tresor del mític rei Margarí creueres amb una tribú de caníbals, una tomba plena de trampes i fins a un déu Escorpí. Per sortir viu i cuejant d’aquest embolic, no et quedarà més remei que multiplicar de l’u al deu com les bales...


Dades del llibre


  • Autor: David Blanco Laserna
  • Editorial: Nivola Libros y Ediciones, S.L.
  • Col·lecció: Numeriverso
  • Lloc: Madrid
  • Any de publicació: 2007
  • Llengua: castellana
  • Nº de pàgines: 96
  • Aquests són alguns dels comentaris dels lectors:
“Es un libro muy bueno para aprender a multiplicar, poco a poco, con algunos puzzles para amenizar y no hacerlo pesado con muchos números”.


 “Que mejor manera de aprender jugando ¿verdad? y esta libro lo demuestra una vez más, Los niños necesitan esto. Necesitan pasarlo bien y sin darse cuenta aprenden un montón de cosas. Me gusta el hecho que recalques que se trabaja tanto la competencia matemática como la linguistica ya que tiene que comprender para llegar a solucionar la aventura. Vemos claro que dos competencias que rara vez se trabajan en el área de matemáticas, aquí se unen y forman parte del proceso de aprendizaje del niño. A demás se añade el valor del tema de las aventuras. ¿ A que niño no le gustan las aventuras?”. 

Judit Rovira 

 

 Un de cada quatre alumnes té dificultats per resoldre problemes quotidians



Notícia extreta de “El diari de l’educació” digital (http://diarieducacio.cat/un-de-cada-quatre-estudiants-catalans-te-dificultats-per-resoldre-problemes-quotidians/ ), escrit per Pau Rodríguez i publicat el dia 01 d’abril de 2014.


“L’informe PISA ha situat els alumnes de 15 anys de Catalunya per sota de la mitjana de la OCDE pel que fa a la resolució de problemes de la vida quotidiana relacionats amb les matemàtiques”. 



Aquestes són dades que ens ofereix aquest diari digital i que ha extret dels informes PISA, dades molt baixes del conjunt d’Espanya, en el qual els alumnes queden per sota de la mitjana global (valorada amb 500 punts) amb 477 punts. El mateix passa amb els alumnes amb majors habilitats per a resoldre problemes, els quals es situen també per sota de la mitjana global. En la gràfica inferior podeu observar la capacitat de resolució de problemes en els diferents nivells, valorat en el percentatge d’alumnes de Catalunya, Espanya i la mitjana de OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic).






El departament d’Ensenyament ha atribuït a aquest problema el motiu de les “situacions socioculturals complexes” que es donen en diferents centres educatius.

Montserrat Gomendio afirmà que el sistema escolar necessita un canvi radical a nivell metodològic que, segons afirma, vindrà de la mà de la LOMCE. 



És doncs com en aquest article podem llegir un dels problemes que es donen amb les matemàtiques en l’actualitat. Si que és cert que cal un canvi de metodologia. Cal que l’alumne no només memoritzi allò que se li explica, sinó que els posi en pràctica en situacions reals. Però, aquest canvi vindrà de la mà de la LOMCE del Ministre Wert?  
 
Judit Rovira



Disseny i implantació d'interfícies accessibles accessibles per apropar les matemàtiques als nens amb Síndrome de Down

Cercant més notícies i articles interessants sobre l'aplicació didàctica de les matemàtiques a través de les TIC per internet, hem trobat el seguent PDF.

Aquesta eina educativa ha estat dissenyada per professors i professores de "La Escuela Superior de Ingeniería Informática, Universidad de La Laguna", també pel "Departamento de Análisis Matemático, Universidad de La Laguna" i finalment per la "Asociación de Tinerfeña de Trisómicos 21"


En aquest article se’ns presenta el disseny d’un sistema educatiu multimèdia que es centra en la resolució de problemes en la didàctica de les matemàtiques i en fer accessibles les interfícies a nens amb dificultats (alumnes amb Síndrome de Down) mitjançant la seva adaptació via software i hardware.
Específicament, ens explica el desenvolupament d’una pissarra digital dissenyada per facilitar la interacció de nens amb problemes de motricitat fina.
Per poder dissenyar les interfícies del sistema operatiu s’ha utilitzat com a metodologia el disseny  interactiu centrat en l’usuari (l’alumne), on els usuaris finals van formar part de l’equip en tot el procés de disseny i on es contemplen tan els estàndards d’accessibilitat com els de utilització d’aquest.

També se'ns presenten diferents prototips que s’han dissenyat i la seva validació.

Fent referència al procés d’aprenentatge de les matemàtiques s’ha centrat en la resolució de problemes i algoritmes en les operacions més bàsiques (la suma i la resta) amb el propòsit d’analitzar els errors i trobar patrons d’aquests.

D’aquesta manera, s’han creat ajudes i tractaments específics pels diferents tipus d’errors.

Finalment, cal dir que a partir del patró d’errades i el perfil de l’alumne, es poden determinar les possibles causes i l’ajuda necessària per formar a l’alumne amb dificultats. 




A continuació us facilitem els prototips dissenyats utilitzats en la fase inicial i de validació de la utilització i accessibilitat de la pissarra digital que indica alguns dels principals problemes detectats i les modificacions realitzades fins arribar a la versió final de la interfícies.
Tot i així us recomanem que llegiu tot el document!



Natalia Barragán


Las regletes de G. Cuisenaire”



Article extret de la Revista digital Eduinnova, ISSN 1989-1520, número 22 del maig de 2010. L’aurora és la María Adalid Espejo, especialitzada en educació primària. Tot i ser un article de l’any 2010 és molt interessant de llegir i ens aporta molta informació.


Resum: Les regletes van prendre aquest nom després que el seu inventor, Georges Cuisenaire, un professor de l’escola primària de Bèlgica, publicarà un llibre sobre el seu ús, anomenat “Els números de colors”. L’ús de les regletes per a l’ensenyament de les matemàtiques va ser desenvolupat i popularitzat per Caleb Gattegno.


Les regletes són un material utilitzat en l’àrea de les matemàtiques tant en educació infantil com a la primària. Són un material manipulatiu que s’usa per ensenyar les operacions bàsiques, les fraccions, l’àrea i el volum i la resolució d’equacions simples, entre d’altres coses. Cal dir que tot i ser manipulatiu requereix que els nens tinguin un nivell d’abstracció i l’hagin manipulat i treballat prèviament. 


Les regletes de Cuisenaire són un conjunt de 10 prismes de colors, de base 1 cm2 i de diferent mida cada una. Cada prisma associa un número de forma que a cada número li correspon un color.




Alguns dels interessos didàctics són els de reconèixer les diferents regletes, associar números, iniciar els alumnes en la suma i la resta, aprendre a realitzar mesures i treballar en la divisibilitat. 


Amb les regletes es poden fer moltes activitats diverses, aquest article en proposa un conjunt de molt interessants.




Judit Rovira



"Innovació educativa"


Finalment per acabar de tancar aquest apartat hem cregut oportú penjar aquest vídeo que vam trobar al youtube. 
Parla sobre el canvi de la educació al s.XXI, i relaciona la temàtica principal del bloc, que és la utilització de les TIC a l'aula. És curt i fàcil de veure, us el recomanem!




Natalia Barragán

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada